Rekrutacja 2020/2021 - ważne informacje w sprawie rekrutacji znajdziesz >> tutaj <<

"HEALTHIER BREAKFAST, WISER MINDS"

         REGULAMIN

 

Wymiana międzynarodowa Erasmus+ Brewise w Hiszpanii

            W lutym 2020 roku odbyła się czwarta międzynarodowa wymiana uczniów w ramach realizacji projektu „Healthier breakfast, wiser minds”. Jej celem była kontynuacja działań promujących zdrowe odżywianie. Tym razem uczniowie i nauczyciele z Portugalii, Polski, Łotwy, Hiszpanii i Chorwacji spotkali się w Granollers w Hiszpanii. W trakcie wizyty uczestnicy projektu wzięli udział w ceremonii powitalnej, zwiedzili szkołę, którą gospodarze na tę okoliczność „zaczarowali” w swoiste muzeum sztuki z eksponatami o tematyce żywieniowej. Uczniowie podzieleni na międzynarodowe grupy brali udział w warsztatach, w trakcie których tworzyli bloga, redagowali tematyczną broszurę informacyjną dotyczącą dotychczasowych działań projektowych, wzięli udział w debacie na temat diety i jej wpływie na zdrowie oraz nagrywali filmy, które następnie umieszczali na Youtubie. Podczas pobytu, uczniowie i nauczyciele brali udział w warsztatach kulinarnych, zwiedzili Barcelonę, Palamos i Gironę. W Granollers uczestniczyli w grze terenowej, polegającej na odnalezieniu wcześniej wyznaczonych miejsc, sfotografowaniu się przy występujących tam obiektach i umieszczeniu zdjęć na Instagramie. W ramach przedsięwzięć organizacyjnych odbyły się spotkania nauczycieli, podczas których przeprowadzono ewaluację dotychczasowych działań i ustalono szczegóły realizacji kolejnych celów.Wizyta przebiegała
w bardzo miłej atmosferze. Zawarto nowe znajomości i przyjaźnie. Doskonalono także umiejętności w zakresie komunikowania się w języku angielskim.

001hispan

008hispan

002hispan

003hispan

004hispan

005hispan

006hispan

007hispan

009hispan

 

Czwarte Zdrowe Śniadanie

Czwarte zdrowe śniadanie miało na celu pokazanie uczniom jak łatwo można przygotować zdrowe przekąski do szkoły. Wykorzystaliśmy do tego suszone owoce i warzywa (tzw.chipsy warzywne
i owocowe), drobne snacki warzywne oraz granolę z jogurtem naturalnym. Wszystkim bardzo smakowały nowe pomysły:)

001czwarte

002czwarte

004czwarte

005czwarte

006czwarte

007czwarte

008czwarte

 

 

 

Seixal, PORTUGAL

W dniach 13-18 października 2019 roku odwiedziliśmy  naszą szkołę partnerską
w Portugalii w ramach programu Erasmus +. W wyjeździe uczestniczyli uczniowie klas ósmych.
W spotkaniu udział wzięli także nasi przyjaciele z Chorwacji, Hiszpanii i Łotwy. Celem wizyty było przedstawienie podjętych przez partnerów zadań, promujących zdrowe życie, bez cukru
i konserwantów.

13.10. niedziela – pierwszy dzień Jesteśmy! Wylądowałyśmy na lotnisku w Lizbonie po około  trzech godzinach lotu. Polska żegnała nas chłodem, a Portugalia przywitała ciepłym, słonecznym dniem.

14.10. poniedziałek – drugi dzień Pierwszy dzień w szkole rozpoczynamy od gry pomocnej
w przełamaniu barrier językowych – poznajemy się;). Godziny mijają znacznie szybciej, niż się spodziewaliśmy. Już o 11.30 czekają na nas autobusy, którymi dojedziemy do Seixal, gdzie przydadza się stroje kąpielowe i ręczniki – czas na sporty wodne!!!! Po pływaniu kajakami ruszamy w rejs tradycyjną łodzią – Varino Amoros - poznajemy historię tego malowniczego miasteczka.

15.10. wtorek – trzeci dzień

Już o 8.40 wybieramy się w podróż do Lisbony, która wita nas słońcem i pięknymi budowlami nad oceanem. Po zwiedzeniu Belém / Jerónimos Monastery i Belém Tower czas na chwilę przerwy, gdyż o 14.30 ruszamy ulicami Lisbony z aparatami w ręce - Instagram Challenge.

16.10. środa – czwarty dzień

Od samego rana, pełni energii, ruszamy w podróż do pięknej Almady. Spacer zielonymi uliczkami parku daje nam siłę do ćwiczeń – pilates i joga. Dla zdrowia jesteśmy gotowi na wszystko;) 17.10. czwartek – piąty dzień

Kolejny dzień wyjazdu. A my mamy coraz więcej pomysłów, by zdrowo żyć! W dosłownym
i przenośnym znaczeniu. Po śniadaniu jedziemy na wycieczkę  do Setubal, które słynie
z największego targu rybnego w Portugalii. Z pomocą szefa kuchni renomowanej restauracji poznajemy smaki morza. Wieczorem ogarnia nas szaleństwo – cudny zachód słońca, tańce
i pyszna kolacja nad brzegiem oceanu – to jest to, co lubimy najbardziej. 18.10.  piątek – szósty dzień

Dzisiaj był ciężki dzień.  Musieliśmy stworzyć Bloga na temat życia bez cukru – Jesteśmy wielcy – UDAŁO SIĘ!!!.

Po ciężkiej pracy ruszyliśmy na wspólny spacer z naszymi przyjaciółmi z trzech cudownych krajów.

Jak ten czas szybko mija – ostatnie godziny:(.

Już o 02.30 w nocy musimy być na lotnisku.

Żegnamy  się z rodzinami goszczącymi. Łzy płyną strumieniami. Jeszcze tylko wymiana adresów, uściski, wspólne zdjęcie. 19.10. sobota – siódmy dzień

Ostatni dzień - Good bye Lisbona! - Witaj Słupsku!

011port

001port

002port

003port

004port

006port

007port

005port

008port

009port

010port

012port

 

Trzecie Zdrowe Śniadanie

Kontynuując działania związane z przygotowaniem zdrowych śniadań, tym razem przygotowaliśmy słodkie, ale też zdrowe, przekąski z polenty i soków owocowych:)

001trzecie

002trzecie

003trzecie

004trzecie

005trzecie

006trzecie

007trzecie

010trzecie

 

Drugie Zdrowe Śniadanie

Tematem naszego drugiego śniadania było „Koniec z cukrem”, więc postanowiliśmy przygotować kilka zdrowych przekąsek. W kwietniu studenci chorwaccy, portugalscy, polscy, łotewscy
i hiszpańscy przygotowali kilka bezcukrowych przekąsek w ramach projektu BREWISE. Uczniowie spotkali się w szkole i podzielili zadania na grupy. Niektórzy byli odpowiedzialni za robienie zdjęć
i filmów na BREWISE Instagram, podczas gdy inni siekali warzywa na houmus i przygotowywali smakołyki tahini. Kiedy skończyliśmy, poszliśmy do różnych klas, aby uczniowie naszej szkoły mogli skosztować zdrowego śniadania. Na początku poszliśmy na zajęcia i rozdaliśmy je naszym uczniom. Następnie przeszliśmy z klasy do klasy. Odwiedziliśmy także biuro Pani Dyrektor. Wszyscy byli zadowoleni z naszych przekąsek!

001sniad

002sniad

003sniad

004sniad

005sniad

006sniad

007sniad

008sniad

 

Wymiana międzynarodowa w Chorwacji

12 maja 2019 r. nasz projekt Brewise świętował drugie spotkanie. Wszyscy uczestnicy wybrali się do Rijeki (Chorwacja) do Szkoły Podstawowej Kozala.
W poniedziałek i czwartek wybraliśmy się do Starej Susicy, zamku w górach, gdzie zaczęliśmy pracować nad projektem magazynu. Mieliśmy czas poznać się i stać się zintegrowaną grupą.
W środę wybraliśmy się na wycieczkę krajoznawczą do Rijeki, a później udaliśmy się do różnych przedsiębiorstw telekomunikacyjnych, do gazety Novi List i do Radia Rijeka, aby zobaczyć, jak działają.
W czwartek rano pojechaliśmy do odwiedzić prezydenta miasta,, a potem popłynęliśmy łodzią na wyspę Cres i do Moscanickiej Dragi. Mieliśmy 2 godziny wolnego czasu i lunch na łodzi.
W piątek zaprojektowaliśmy magazyn projektu BREWISE.

1557997460688

1558100208396

1558001657679

1558004247602

1558093228539

1557739617417

1557741812424

1557775872388

1557921478281

1557921478356

1557921478642

 

 

_________________________

Pierwsza międzynarodowa wymiana Erasmus+ BREWISE w naszej szkole

            W marcu bieżącego roku odbyła się w naszej szkole pierwsza międzynarodowa wymiana uczniów w ramach realizacji projektu "HEALTHIER BREAKFAST, WISER MINDS". Gościli u nas przedstawiciele szkół z Portugalii, Hiszpanii, Łotwy i Chorwacji.

            W trakcie wizyty nasi goście zwiedzili szkołę, wzięli udział w ceremonii powitalnej oraz
w warsztatach z zakresu zdrowego odżywiania przygotowanych przez każdą szkołę, uczestniczącą w realizacji projektu. Uczniowie brali także udział w warsztatach kulinarnych w ZSP nr 1 w Słupsku, zorganizowanych przez nauczycieli i uczniów tamtejszej szkoły przygotowujących się do pracy w branży gastronomicznej. Pod ich fachowym okiem przygotowywali zdrowe, smaczne i kolorowe potrawy śniadaniowe.

            W trakcie pobytu uczestnicy projektu zwiedzieli Słupsk, przespacerowali się po promenadzie w Ustce oraz uczestniczyli w wycieczce do Trójmiasta. W Gdyni w Centrum Nauki Eksperyment wzięli udział w warsztatach dotyczących ludzkiego ciała, a następnie odwiedzili Muzeum Morskie i spacerowali po Długim Targu w Gdańsku.

            W ramach działań organizacyjnych odbyło się także spotkanie, podczas którego ustalono szczegóły realizacji kolejnych zadań w ramach w/w projektu.

            Wizyta przebiegała w miłej atmosferze, uczestnicy zawarli nowe przyjaźnie. Podczas realizacji zadań projektowych komunikacja przebiegała w języku angielskim, co stwarzało możliwość doskonalenia umiejętności uczniów w zakresie komunikacji w tym języku.

001port

002port

003port

004port

005port

006port

007port

008port

009port

010port

________________________

      W związku z realizacją projektu Erasmus+  "Healthier breakfast, wiser minds" uczniowie klas VII i VIII przygotowali zdrowe śniadanie dla swoich kolegów
i nauczycieli. W menu były placuszki bananowe i szaszłyki owocowe. Było pysznie i zdrowo :)

001brekf

002brekf

003brekf

004brekf

005brekf

006brekf

007brekf

008brekf

009brekf

010brekf

011brekf

012brekf

013brekf

 

 

 _______________________

     W związku z realizacją projektu "Healthier breakfast, wiser minds" programu Erasmus+ przeprowadziliśmy szkolny konkurs na logo projektu. Nagrodziliśmy pięć prac, a trzy z nich zostały zabrane do Hiszpanii, by wziąć udział w konkursie międzynarodowym. Ostatecznie, jako finalne LOGO projektu, zwyciężyła praca ucznia z Hiszpanii - zielone jabłuszko ze skrótem nazwy projektu BreWise.

 

 brewise logo final 1006

Brewise LOGO 1 1001

Brewise LOGO 2 1002

Brewise LOGO 3 1003

Brewise LOGO 4 1004

Brewise LOGO 5 1005

 

0
0
0
s2sdefault