Plan pracy dotyczący działań związanych z realizacją
Programu dla szkół

 

Szkoła Podstawowa nr 3 im. J. Korczaka w Słupsku - rok szkolny 2018/2019

 

Lp

 

Miesiąc

Rodzaj zadania

Adresat

Uwagi

1.

październik

Program dla szkół – przygotowanie plakatu dotyczącego udziału uczniów w programie

 „Mleko, owoce  i warzywa w szkole” . Ekspozycja w holu szkoły.

Zamieszczenie informacji
o programie „Mleko, owoce  i warzywa w szkole” na szkolnej stronie internetowej

Uczniowie klas I - V

 

2.

październik

 

Wystawa warzyw i owoców w kącikach przyrodniczych w salach lekcyjnych.

Uczniowie klas I-III

 

3.

październik

 

Wycieczka edukacyjna do nadleśnictwa. Owoce runa leśnego i ich walory odżywcze.

 

Uczniowie klas III

 

4.

 

październik

Zajęcia edukacyjne

Jesienne prace w ogródku warzywnym.  Prezentacja warzyw i owoców w sali lekcyjnej.

 

Uczniowie

klas I

 

5.

październik

Zajęcia edukacyjne

Drzewa i krzewy owocowe. Poznanie wartości odżywczych warzyw i owoców.
Budowa rośliny warzywnej. Poznanie części jadalnych wybranych warzyw. 

Uczniowie

klas II

 

 

6.

 

październik

Zajęcia edukacyjne

Czytanie tekstu pt. „Kraina mlekiem płynąca”. Poznanie wartości odżywczych mleka. Wpływ składników odżywczych mleka na funkcjonowanie organizmu człowieka. Nauka piosenki pt. „Muczą krowy”.

Uczniowie

klas III

 

7.

październik

Zajęcia edukacyjne

Poznanie wartości odżywczych warzyw i owoców. Stosowanie zasad higieny podczas ich spożywania.  Sposoby przechowywania i przetwarzania warzyw i owoców.

Uczniowie

klas IV

 

8.

październik

Zajęcia edukacyjne

„Jesteś tym co jesz” – zasady zdrowego odżywiania. Nowa piramida zdrowia.

Uczniowie

klas V

 

 

 

 

 

 

9.

październik/listopad

Konkurs plastyczno- techniczny


pn. "Kram owocowo - warzywny" - wykonanie owocu lub warzywa w formie przestrzennej

Opracowanie regulaminu, przeprowadzenie konkursu, wyłonienie zwycięzców, rozdanie dyplomów i nagród.

Uczniowie

klas I -III

10.

listopad

Wystawa pokonkursowa
w holu szkoły

„Kram owocowo – warzywny”

 

 

11.

 

 

listopad

Śniadanie daje moc

Wspólne przygotowanie i spożywanie drugiego, zdrowego śniadania.

Umieszczenie zdjęć i opisu zadania na stronie internetowej SP3.

Uczniowie

klas I - V

 

12.

listopad


Impreza prozdrowotna

pn. „Aktywnie i zdrowo”

Uczniowie

klas I - III

 

13.

listopad

Zajęcia edukacyjne

Przechowywanie i przetwarzanie warzyw i owoców.

„EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 2 JESIEŃ - ZIMA 

Wykorzystanie filmu

https://www.youtube.com/
watch?v=VQ8wcAi-hCI
 

Uczniowie

klas I - III

 

14.

listopad

Zajęcia edukacyjne

Na czym polega dieta regionalna i sezonowa.

„EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 4 JESIEŃ - ZIMA (KLASY IV-V)

Wykorzystanie filmu https://www.youtube.com/

watch?v=1mOdY7I0S_4

Uczniowie

klas IV - V

 

 

15.

grudzień

Promocja  zdrowej żywności.
Artykuł, przygotowany przez uczniów i  opublikowany  w gazetce szkolnej „Skarbnica”

Zamieszczenie artykułu
na szkolnej stronie internetowej.

Uczniowie

klas III

 

16.

luty

Konkurs literacko - plastyczny

"Mleko, warzywa i owoce mają ukryte moce" - opisz i narysuj swój ulubiony owoc, warzywo lub produkt mleczny.

Uczniowie

klas I-III

 

 

17.

luty

Wystawa prac konkursowych w holu szkoły

Umieszczenie informacji na stronie internetowej.

18.

luty

Zamieszczenie prac konkursowych w gazetce szkolnej

19.

marzec

Zajęcia edukacyjne

Ogródek na parapecie. Hodowla szczypiorku.

Wysiewanie nasion rzeżuchy.

Uczniowie klas I - III

20.

marzec

Zajęcia edukacyjne

Zakładamy wiosenny ogródek.

Uczniowie

klas IV - V

21.

kwiecień

Warsztaty kulinarne

„Pozbądźmy się cukru” -

przygotowanie zdrowego drugiego śniadania.

Uczniowie

klas I - V

22.

kwiecień

Impreza prozdrowotna

„W zdrowym ciele, zdrowy duch!” Propagowanie aktywnego stylu życia wśród uczniów.

Uczniowie klas IV- V

 

23.

kwiecień

Zajęcia edukacyjne

Korzyści płynące ze spożywania owoców i warzyw sezonowych.

„EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 1 WIOSNA, LATO”

Wykorzystanie filmu

https://www.youtube.com/
watch?v=VQ8wcAi-hCI

 

Uczniowie

klas I-III

24.

kwiecień

Zajęcia edukacyjne

Mleko, produkty mleczne i ich wartości odżywcze.

„EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 3 WIOSNA, LATO”

Wykorzystanie filmu

https://www.youtube.com/
watch?v=VQ8wcAi-hCI

 

Uczniowie klas I - V

 

25.

maj

Zajęcia edukacyjne - plenerowe

Wycieczki edukacyjne do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych, zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, w tym gospodarstw ekologicznych lub zakładów przetwarzających produkty mleczne.

Uczniowie

klasy I - V

 

26.

czerwiec

Opracowanie sprawozdania

Wypełnienie ankiety podsumowującej program

 

27.

czerwiec

Podsumowanie programu „Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2018/2019