Plan pracy dotyczący działań związanych z realizacją
Programu dla szkół
Szkoła Podstawowa nr 3 im. J. Korczaka w Słupsku - rok szkolny 2018/2019
Lp
|
Miesiąc |
Rodzaj zadania |
Adresat |
Uwagi |
1. |
październik |
Program dla szkół – przygotowanie plakatu dotyczącego udziału uczniów w programie „Mleko, owoce i warzywa w szkole” . Ekspozycja w holu szkoły. Zamieszczenie informacji |
Uczniowie klas I - V |
|
2. |
październik |
Wystawa warzyw i owoców w kącikach przyrodniczych w salach lekcyjnych. |
Uczniowie klas I-III |
|
3. |
październik |
Wycieczka edukacyjna do nadleśnictwa. Owoce runa leśnego i ich walory odżywcze.
|
Uczniowie klas III |
|
4.
|
październik |
Zajęcia edukacyjne Jesienne prace w ogródku warzywnym. Prezentacja warzyw i owoców w sali lekcyjnej.
|
Uczniowie klas I |
|
5. |
październik |
Zajęcia edukacyjne Drzewa i krzewy owocowe. Poznanie wartości odżywczych warzyw i owoców.
|
Uczniowie klas II |
|
6.
|
październik |
Zajęcia edukacyjne Czytanie tekstu pt. „Kraina mlekiem płynąca”. Poznanie wartości odżywczych mleka. Wpływ składników odżywczych mleka na funkcjonowanie organizmu człowieka. Nauka piosenki pt. „Muczą krowy”.
|
Uczniowie klas III |
|
7. |
październik |
Zajęcia edukacyjne Poznanie wartości odżywczych warzyw i owoców. Stosowanie zasad higieny podczas ich spożywania. Sposoby przechowywania i przetwarzania warzyw i owoców. |
Uczniowie klas IV |
|
8. |
październik |
Zajęcia edukacyjne „Jesteś tym co jesz” – zasady zdrowego odżywiania. Nowa piramida zdrowia. |
Uczniowie klas V |
|
9. |
październik/listopad |
Konkurs plastyczno- techniczny
Opracowanie regulaminu, przeprowadzenie konkursu, wyłonienie zwycięzców, rozdanie dyplomów i nagród. |
Uczniowie klas I -III |
|
10. |
listopad |
Wystawa pokonkursowa „Kram owocowo – warzywny” |
||
11.
|
listopad |
Śniadanie daje mocWspólne przygotowanie i spożywanie drugiego, zdrowego śniadania.
Umieszczenie zdjęć i opisu zadania na stronie internetowej SP3. |
Uczniowie klas I - V |
|
12. |
listopad |
|
Uczniowie klas I - III |
|
13. |
listopad |
Zajęcia edukacyjne
Przechowywanie i przetwarzanie warzyw i owoców. „EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 2 JESIEŃ - ZIMAWykorzystanie filmu https://www.youtube.com/ |
Uczniowie klas I - III |
|
14. |
listopad |
Zajęcia edukacyjne Na czym polega dieta regionalna i sezonowa.„EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 4 JESIEŃ - ZIMA (KLASY IV-V)
Wykorzystanie filmu https://www.youtube.com/ watch?v=1mOdY7I0S_4 |
Uczniowie klas IV - V |
|
15. |
grudzień |
Promocja zdrowej żywności. Zamieszczenie artykułu |
Uczniowie klas III |
|
16. |
luty |
Konkurs literacko - plastyczny "Mleko, warzywa i owoce mają ukryte moce" - opisz i narysuj swój ulubiony owoc, warzywo lub produkt mleczny. |
Uczniowie klas I-III |
|
|
||||
17. |
luty |
Wystawa prac konkursowych w holu szkoły Umieszczenie informacji na stronie internetowej. |
||
18. |
luty |
Zamieszczenie prac konkursowych w gazetce szkolnej |
||
19. |
marzec |
Zajęcia edukacyjne Ogródek na parapecie. Hodowla szczypiorku. Wysiewanie nasion rzeżuchy. |
Uczniowie klas I - III |
|
20. |
marzec |
Zajęcia edukacyjne Zakładamy wiosenny ogródek. |
Uczniowie klas IV - V |
|
21. |
kwiecień |
Warsztaty kulinarne „Pozbądźmy się cukru” - przygotowanie zdrowego drugiego śniadania.
|
Uczniowie klas I - V |
|
22. |
kwiecień |
Impreza prozdrowotna „W zdrowym ciele, zdrowy duch!” Propagowanie aktywnego stylu życia wśród uczniów.
|
Uczniowie klas IV- V |
|
23. |
kwiecień |
Zajęcia edukacyjne Korzyści płynące ze spożywania owoców i warzyw sezonowych. „EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 1 WIOSNA, LATO”Wykorzystanie filmu https://www.youtube.com/
|
Uczniowie klas I-III |
|
24. |
kwiecień |
Zajęcia edukacyjne Mleko, produkty mleczne i ich wartości odżywcze. „EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 3 WIOSNA, LATO”Wykorzystanie filmu https://www.youtube.com/
|
Uczniowie klas I - V |
|
25. |
maj |
Zajęcia edukacyjne - plenerowe Wycieczki edukacyjne do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych, zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, w tym gospodarstw ekologicznych lub zakładów przetwarzających produkty mleczne. |
Uczniowie klasy I - V |
|
26. |
czerwiec |
Opracowanie sprawozdania Wypełnienie ankiety podsumowującej program |
||
27. |
czerwiec |
Podsumowanie programu „Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2018/2019 |