Trzymaj formę

Uczniowie naszej szkoły na zajęciach koła geograficznego, w ramach realizacji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę!” poznawali zasady racjonalnego odżywiania się. Analizując graficzny Talerz Zdrowia dla dzieci i młodzieży szkolnej, pozyskali informacje dotyczące zapotrzebowania organizmu na poszczególne produkty żywnościowe. Dowiedzieli się także, o potrzebie codziennej aktywności fizycznej niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Na zakończenie zajęć uczestnicy projektu opracowali 10 Przykazań Zdrowotnych, a także rozwiązywali zagadki i quizy związane z problematyką żywieniową.

Warsztaty wielkanocne
3 kwietnia wolontariusze kl. 4a i 4b wraz z opiekunem odwiedzili nasz oddział przedszkolny i przeprowadzili warsztaty wielkanocne. Celem spotkania było przybliżenie dzieciom tradycji Świąt Wielkanocnych, tworzenie warunków do podejmowania aktywności twórczej, doskonalenie sprawności manualnej i czerpanie radości ze wspólnej zabawy.
W trakcie warsztatów przedszkolaki z niewielką pomocą wolontariuszy ozdabiali jajka, doczepiając  błyszczące i samoprzylepne naklejki, śpiewali i tańczyli, rozwiązywali wielkanocne zagadki. Pod koniec stworzyliśmy wspólną wielkanocną dekorację, którą można podziwiać w galerii zdjęć. Na zakończenie młodzi uczestnicy otrzymali słodkie co nieco za ładną i aktywną pracę na zajęciach.To była dobra okazja do pokazania maluchom, jak ważne są przygotowania do świąt i dlaczego należy zadbać o ich odpowiednią atmosferę.
Życzymy wszystkim, aby Święta Wielkanocne przyniosły pokój, radość, miłość oraz wzajemną życzliwość.

Kinder Niespodzianki
 
31 marca zakończyła się zbiórka Kinder Niespodzianek. Jajka zbieraliśmy dla małych pacjentów słupskiego szpitala. Jak co roku mogliśmy liczyć na uczniów naszej szkoły. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zapełnili nasz kosz czekoladowymi jajkami. Uzbieraliśmy prawie 200 sztuk.
Wesołych Świąt!

W Herbaciarni

Herbaciarnia w Spichlerzu to znakomite miejsce na spędzenie popołudnia. VI d o tym wie! A wszystko zaczęło się od instrukcji przygotowania cieplej czekolady….Potem już tylko pogawędki i degustacja …

Warsztaty kulinarne
31 marca klasa 4b z wychowawcą wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Podczas warsztatów w restauracji Casa Italia mieliśmy niezwykłą okazję aktywnie uczestniczyć w procesie powstawania pizzy. Począwszy od wyrobu ciasta i formowania go na blachy do późniejszego wypieku w piecu.
Każdy uczestnik mógł zrobić własną pizzę z dobranymi przez siebie składnikami.
Ręczny wyrób ciasta, wspólne działanie i wypiek pizzy w piecu gwarantowały zadowolenie i uśmiech na każdej buzi. Taka pizza smakuje najlepiej.
Po zakończonych zajęciach uczniowie otrzymali certyfikaty.